Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Οδηγος Project life δια αρχαρίους :)

Γεια σας, γεια σας! 
Με τη σημερινή ανάρτηση εγκαινιάζω μια σειρά από αναρτήσεις για το project life. Ξεκίνησα πριν 1,5 χρόνο περίπου και από τότε το απολαμβάνω κι εγώ και όλη η οικογένεια! Όλο αυτόν τον καιρό, άλλοτε το έκανα με ευκολία και άλλοτε έτρεχα να προλάβω, απογοητευόμουν, τα παρατούσα.... Όμως το project life δε χρειάζεται να είναι δύσκολο. Ίσα ίσα που είναι εδώ για να κάνει εύκολη την καταγραφή της ζωής μας και όλων των γλυκών αναμνήσεων των παιδιών μας! Εγώ είμαι εδώ για να μοιραστώ μαζί σας όσα έμαθα με τον εύκολο ή τον δύσκολο τρόπο για το πώς να φτιάξω και να διατηρήσω ένα όμορφο και κυρίως ουσιαστικό άλμπουμ project life. Ξεκινάμε?

Τα βασικά εφόδια που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε είναι:
Ένα άλμπουμ
Διαφανείς θήκες για κάρτες και φώτο (photo pocket pages
Κιτ από project life κάρτες

Τα άλμπουμ που θα βρείτε στο κατάστημα είναι σε ποικιλία χρωμάτων, σκληρά και ανθεκτικά ώστε να τα ανοιγοκλείνετε όλη τη χρονιά κι εσείς αλλά και ίσως παιδικά χεράκια (ο 3χρονος γιος μου λατρεύει να ξεφυλλίζει το άλμπουμ) αλλά και για τα χρόνια που έρχονται. Μέσα στο άλμπουμ θα βάλετε τις  photo pocket pages. Το πιο συνηθισμένα σχέδια είναι το A, D και F. Προσωπικά μου αγαπημένα είναι τα A και F, στην πορεία θα δείτε γιατί. Κάθε spread, δηλαδή δυο σελίδες όπως τις βλέπετε αριστερά και δεξιά στο άλμπουμ αντιπροσωπεύουν μια εβδομάδα. Αντίστοιχα διαλέγετε και ένα κιτ κάρτες, είτε core kit είτε value kit. Η διαφορά ανάμεσα στα κιτ είναι ότι ένα core kit φτάνει να σας βγάλει περίπου για όλη τη χρονιά, ενώ το value kit φτάνει για τη μισή χρονιά – σε συνάρτηση πάντα με το εάν φτιάχνετε ένα spread ανά εβδομάδα. Το τι θα διαλέξετε εξαρτάται από το γούστο σας. Εάν σας αρέσει η ομοιομορφία μπορείτε να επιλέξετε core kit, ώστε όλη η χρονιά να έχει το ίδιο ύφος. Εάν πάλι βαριέστε εύκολα, διαλέξτε value kits και συνδυάστε τα!

Αν υποθέσουμε ότι είστε σαν κι εμένα, εργαζόμενη μαμά με τρία παιδιά και τρέχετε πανικόβλητοι, μη νομίζετε πως το project life είναι πολυτέλεια. Ο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να φτιάξετε το άλμπουμ σας για όλη τη χρονιά είναι πραγματικά απλός. Γεμίζετε το άλμπουμ με θήκες και τοποθετείτε εκ των προτέρων μέσα τις κάρτες. Θα χρειάζεστε μια κάρτα 4x6 επάνω αριστερά στην οποία γράφετε τα στοιχεία της εβδομάδας (ημερομηνίες κτλ) και μετά βάζετε κάρτες σε τυχαία σημεία. Θα βάζετε κάρτες που φιλοξενούν φωτο και κάρτες που φιλοξενούν journaling, τα σχόλια σας δηλαδή για τη φωτο ή μια ανάμνηση για κάτι που συνέβη. Έτσι το μόνο που θα πρέπει να κάνετε στο τέλος της εβδομάδας είναι να τυπώσετε τις φωτο σας και να γράψετε σχόλια. Ο ευκολότερος τρόπος εάν δουλεύετε με θήκες Design A είναι να γεμίζετε τις 3x4 θήκες που είναι στο κέντρο είτε με filler cards (τις κάρτες με τα αισιόδοξα μηνύματα) και με journaling cards και τις 4x6 θέσεις με φωτο. Σε ελάχιστο χρόνο έχετε έτοιμη μια εβδομάδα χωρίς να έχετε ξεχάσει πότε είπε το μικρό σας πρώτη φορά «μαμά» ή ποτέ κοιμήθηκε πρώτη φορά όλη τη νύχτα! (ευσεβής πόθος!!!)  Παρακάτω θα δείτε ένα spread για μια κυριακάτικη βόλτα μας στο Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο. Συχνά όταν έχω όμορφες φωτο από ένα γεγονός επιλέγω να το τονίσω με ένα δικό του spread για να μη χαθεί μέσα στην εβδομάδα. Το project life είναι τόσο ευέλικτο!



Για τα spread που θα δείτε σε αυτή την ανάρτηση χρησιμοποίησα το DIY Shop value κιτ το οποίο έγινε το αγαπημένο  μου κιτ! Κι αυτό γιατί έχει ουδέτερα χρώματα και έτσι ξεχωρίζουν οι φωτογραφίες μου, δε με δεσμεύει και μπορώ να «τραβήξω χρώμα» από τις φωτογραφίες για να το διακοσμήσω. Όμως, έτσι για να σας πω ένα μυστικό, εάν έκανα αποκλειστικά άλμπουμ για την κόρη μου, θα διάλεγα το Odds and Ends value kit! :)


Εάν πάλι θέλετε μπορείτε να παίζετε με τις κάρτες σε διάφορες θέσεις ανάλογα με το τι σας βολεύει. Στην πορεία θα εξοικειωθείτε και ανάλογα με τις φωτο που έχετε (οριζόντιος ή κάθετος προσανατολισμός) θα τοποθετείτε ανάλογα και τις κάρτες σας.
Πιο κάτω θα δείτε ένα από τα συνηθισμένα μου εβδομαδιαία spread. Εν προκειμένω οι φωτο μου είχαν αρκετό πράσινο, οπότε κινήθηκα σε αυτό το ύφος και διακόσμησα περισσότερο, γιατί είχα κέφι και χρόνο.



Άλλο ένας αγαπημένος και σούπερ βολικός και γρήγορος τρόπος για να φτιάχνετε εβδομαδιαία spread για όλους εσάς που χρησιμοποιείτε το smartphone σας για να βγάζετε φωτογραφίες είναι οι θήκες με το Design F. Προσωπικά, 9 στις 10 φώτο που βγάζω έχουν κάθετο προσανατολισμό, ακριβώς επειδή με βολεύει να κρατώ έτσι το τηλέφωνο την ώρα που προσπαθώ να απαθανατίσω δυο υπερκινητικά νήπια! Έτσι λοιπόν στο τέλος της εβδομάδας, απλά τυπώνω 2 φωτογραφίες σε κάθε φωτογραφικό φύλλο 10x15, τις κόβω στη μέση και γεμίζω τις θήκες. Ενδιάμεσα τοποθετώ μερικές κάρτες για journaling και είμαι έτοιμη! Δε χρειάζομαι πάνω μια ώρα από το κυριακάτικο βράδυ μου κι έχω γραμμένες αναμνήσεις που θα κρατήσουν μια ζωή! To παρακάτω spread το εφτιαξα μεσα με λιγη ώρα παρέα με τον 3χρονο γιο μου. Οκ, κλαιω ακομα ενα ρολο washi tape αλλα το βρίσκω εξαιρετικό να δημιουργώ μαζί με το γιο μου! 




Όσοι παρακολουθείτε το blog μου θα ξέρετε πόσο αγαπώ τις συνθέσεις, αλλά δεν είναι δυνατόν να φτιάχνω μια mixed media σύνθεση για κάθε όμορφη στιγμή ή για μια χαριτωμένη ατάκα. Το project life είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να καταγράφω την καθημερινότητα μας εύκολα και γρήγορα. Άλλωστε οι μικρές χαρές και οι μικρές στιγμές αποτελούν το σύνολο της ζωής μας. 

Ας ζήσουμε μια καλή ζωή κι ας την καταγράψουμε! 

Προιοντα που χρησιμοποιηθηκαν
DIY Shop project life value kit
Photo Pocket Pages - Big Variety Pack 2
Project Life Rain album
Craft market tiny words
Crafty power tape

5 σχόλια:

  1. Εξαιρετικές πληροφορίες για μας που δεν έχουμε καταπιαστεί ποτέ με PL! Τόσο όμορφες σελίδες....Ευχαριστουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βάλια τα περιέλαβες όλα σε ένα και μοναδικό ποστ.Αν έχεις κι άλλες οδηγίες θα τις εκτιμούσα γιατί αισθάνομαι ότι και μόνο η προετοιμασία των φωτογραφιών με εξουθενώνει.Ευχαριστούμε πάντως.Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενα μου, εγω δεν κανω καμια προετοιμασια στις φωτο. Αλλωστε εμενα ειναι τελειως ερασιτεχνικες φωτο με το κινητο και οχι καταπληκτικες οπως οι δικες σου! Αλλα μου εδωσες ιδεα για αλλη αναρτηση! ;)

      Διαγραφή
  3. Υποκλίνομαι. .. με γεμισες αισιοδοξία κι όρεξη. ... Μπορεί να έχει ανέβει δύο φορές περιπου έτσι. .. Πάντως σίγουρα ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικά σε θαυμάζω για την οργάνωση σου !!! Το πόστ είναι αναλυτικό και πολύ βοηθητικό αλλά δεν τολμώ καν να ξεκινήσω κάτι τέτοιο γιατί πολύ φοβάμαι οτι θα διαταραχθεί η ψυχική μου υγεία !!! Εισαι ηρωίδα στα μάτια μου που μπορείς και τηρείς με τέτοια αφοσίωση αυτό το καταπληκτικό προτζεκτ, εγώ να φανταστείς μεσα σε 2 χρόνια δεν έχω καταφέρει να φτιάξω ακόμα εκείνο το Christmas daily ....τραγικό εε??? Χαχαχαχαχαχα....εισαι αστέρι πάει και τελείωσε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή